Снимка: Istock

Една от най-скъпите и невероятни съставки, използвани в кулинарията е шафранът. Но той е също толкова важна част и от аюрведа. Шафранът има редица ползи за здравето, сред които – действа като афродизиак, намалява риска от рак. За какво още е полезен може да прочетете тук.

Шафран може да намерим и под формата на масло. Всъщност в редица козметични грижи за лице и тяло се добавя това масло. То може да бъде част и от нашите домашни маски за лице, да се комбинира с други масла в грижа за кожата като лайка, тамян, шипка и други. Да се добавя към кремовете преди нанасяне. Чудесна грижа е и за косата.

Но как действа върху кожата? Освен че намалява бръчките и тяхната поява, вижте още няколко причини да го използвате.

Овлажнява кожата

Ароматното шафраново масло е богато на естествени витамини и минерали, които могат да помогнат за подобряване на влагата в кожата. Използването само на няколко капки шафраново масло дневно може да помогне за укрепване на кожната бариера и да предпази кожата ви от изсушаване, сочат изследвания.

Облекчава акнето

Антиоксидантните свойства на това масло са ефективни по отношение на борбата с акнето, сочат изследвания. Антибактериалното и ексфолиращо свойство на маслото от шафран, спомага за облекчаване на акнето и намалява риска от повторна поява на пъпки. Маслото от шафран не запушва порите и е известно с това, че не допринася за образуването на черни точки.

Тонизира кожата ви

Прилагането или използването на масло от шафран под всякаква форма, допринася за това кожата ни да бъде тонизирана, здрава и блестяща. Антиоксидантите в маслото се борят със свободните радикали, за които е известно, че нанасят вреди върху целия организъм, включително кожата. В допълнение, маслото подобрява кръвообращението, което я поддържа стегната и забавя появата на признаци на стареене.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase