Снимка: Istock

Коледните и новогодишните празници са дългоочакван момент за много хора по света. Те предполагат добро настроение, приятно прекарано време и разбира се – обилни трапези пълни с вкусни традиционни празнични ястия. Събирането със семейство и приятели на трапезата по празниците предполага вкусно похапване от всички тези ястия, което в повечето случаи означава едно – сериозно преяждане.

Ако се опитвате да контролирате теглото си, празничните трапези може да се окажат враг на успеха ви. В края на годината се събират доста дни, в които се сяда на трапеза, което прави предпазването от преяждане още по-трудно. Когато става дума само за един ден, в който да си позволите някакво прегрешение, е по-лесно да не изпуснете диетата си от контрол. Но когато става въпрос за дълга поредица от празнични дни, тогава става по-трудно.

Какви стратегии за предпазване от празнично преяждане можете да предприемете? Ето 5 от тях.

1. Поставете си реалистични цели.

Прекаленото ограничаване от празничните трапези може да е стресиращо и трудно за изпълнение. Вместо да се изтезавате, поставете си цели, които да следвате. Вероятността да сте около изкушаващи храни е голяма. Затова бъдете умерени. Не се нахвърляйте на големи порции, а само опитвайте. Изберете по-малки съдове, които да пълните лесно без да имате усещането, че се лишавате прекалено. Не премахвайте цели групи храни. Помислете за баланса.

2. Яжте бавно.

Когато седнете на трапезата е изкушаващо да хапнете от всичко и то по много. Празничните ястия са толкова вкусни и ароматни, че е трудно да им се устои. Важно е да си наложите да се храните колкото се може по-бавно. Така ще усетите засищането навреме и ще знаете кога да спрете. Още веднъж е важно да се подчертае, че е препоръчително да опитвате, а не да се храните обилно. Оставяйте си време между опитванията, разговаряйте с близките и приятелите си, правете по-големи паузи между хапките. Дъвчете добре храната.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase