Снимка: Istock

Наближават едни от любимите ни празници в годината. Въпреки че всяка година се заричаме, че няма да прекаляваме с храните и напитките, плановете ни невинаги се осъществяват. След празниците сме няколко килограма нагоре, усещаме се подути, подпухнали. Тогава знаем, че е настъпил моментът за детокс на организма.

Но разтоварващ режим е добре да си направим и преди празници, разбира се с ясното съзнание, че след това няма да си наваксаме. Детоксът преди празници не бива да се приема като гладуване. Нужни са някои леки промени в менюто ни, които ни помагат да се чувстваме енергични, да поддържаме добър имунитет, да елиминираме водно тегло, токсини.

Как да си направим предпразничен детокс на тялото?

1. Без значение в коя част на деня, не забравяйте за вашата вода с пресен лимонов сок. Подобрява храносмилането, засилва имунната система, помага за детокса на черния дроб.

2. Уверете се, че имате три основни хранения за деня и две междинни закуски, в които може да хапнете няколко бадема, ореха, кашу, плод. Междинните закуски не са задължителни, а само ако много огладнеете. Това ще ви помогне да поддържате здравословни нива на кръвната захар.

3. Включете 2 или 3 порции протеини, в малки количества в дневното меню. Те може да са под формата на яйца, кисело мляко, птиче месо, риба, ядки, морски дарове. Протеините засищат и ни осигуряват енергия.

4. Намалете консумацията на сол и захар.

5. Приемайте малко количество полезни мазнини с всяко хранене, като зехтин, кокосово масло или качествено краве масло.

6. Пийте достатъчно вода, но добавете към напитките си и билкови чайове или зелен чай.

7. Избягвайте консумацията на пържени храни, бургери, пици, преработени пакетирани храни, колбаси, кашкавали, сирена, алкохол, сладкиши. Те причиняват натрупване на токсини в тялото, повишават нивата на кръвната захар, кръвното налягане и карат черния дроб да работи наистина усилено. Могат да причинят главоболие, лош дъх, газове и умора.

8. Избягвайте тестените изделия, които съдържат глутен и опитайте такива, в които не се съдържат.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase