Снимка: Istock

Холестеролът играе важна роля в тялото, участвайки в синтеза на хормони, витамин D, жлъчни киселини. Той е съставна част от мембраните в човешкия организъм. Но както знаем, има редица фактори, които могат да доведат до дисбаланс в стойностите му, което е причина за натрупването на плаки в кръвоносните съдове, което крие сериозен риск за здравето.

Хубавото е, че с редовна спортна активност и корекция в начина на хранене, можем да помогнем значително на тялото си за постигането на баланс. Вижте 4 идеи за вкусни смути напитки, които могат да бъдат част от здравословното ви меню за поддържане на холестерола в норма.

Смути с ябълки и овесени ядки

Ябълките са богати източници на фибри и съдържат биоактивни съединения, които могат бързо да намалят нивата на холестерола, сочат изследвания. Според учени, редовната консумация на плодовете спомага за намаляване нивата на LDL (лошия холестерол) и триглицеридите в рамките на 2 месеца.

Овесените ядки са богат източник на бета-глюкани, които са вид разтворими фибри, които могат да свържат излишния LDL и да допринесат за отстраняването му от организма. Проучвания са установили, че ежедневната консумация на овесени ядки може да намали нивата на LDL със 7% и нивата на общия холестерол с 5%. Смутито с овесени ядки е вкусно и засища за дълги часове, осигурява ни енергия.

В блендер комбинирайте 1 ябълка, ½ ч. ч. овесени ядки, 1/2 ч. л. канела на прах, 1 малък добре узрял банан, 1 и ½ ч. ч. мляко. Може да ползвате ядково мляко или обикновено прясно. Пасирайте всичко до получаването на хомогенна напитка.

Смути с горски плодове

Горските плодове са известни със своите антиоксидантни свойства. Имат малко калории, добро количество фибри и са едни от най-полезните плодове за здраво сърце. Смята се, че редовната им консумация може да допринесе за понижаване нивата на холестерола и елиминирането на свободните радикали.

Отделно, бадемите съдържат здравословни мазнини, които могат да помогнат за балансиране на нивата на холестерола, сочат изследвания., Консумацията им ни осигурява важният за сърцето и кожата витамин Е, който е и мощен антиоксидант.

В блендер комбинирайте горски плодове по ваш избор – малини, ягоди, къпини, малко годжи бери, около 10 бр бадемови ядки, предварително накиснати за няколко часа в топла вода и обелени от люспите. Добавете прясно или кисело мляко, може малко мед и ленено семе. Смелете всичко до получаването на хомогенна смес.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase