Снимка: Istock

Болките в ставите се дължат най-често на възпаления. С напредване на възрастта вероятността да започнат да се появяват ставни болки нараства. Не е задължително да страдате от артрит или друго хронично заболяване, за да се появят болки и възпаления. Тези проблеми могат да възникнат при различни обстоятелства и причини, а резултатът е болки, скованост, лесна уморяемост, трудна подвижност, ограничения в движенията.

За да запазите ставите си здрави и да ги предпазите от увреждания и хронични заболявания, наблягайте на здравословното хранене. Някои храни са особено богати на противовъзпалителни вещества, които подхранват ставите и ги предпазват от увреждания.

Здравословната диета е един от ключовете за здрави стави. Противовъзпалителните храни са важни не само за ставите, а за целия организъм. Здравето до голяма степен зависи от това да се предпазваме от скрити възпаления навсякъде по тъканите. Те са в основата на редица хронични заболявания, влошаващи качеството на живот и скъсяващи продължителността му.

Кои са най-мощните противовъзпалителни храни срещу болки в ставите?

Куркума

Куркумата е подправка с много силни противовъзпалителни свойства. Използва се от векове в източната медицина и е част от културата на много народи. В нея се съдържа активното вещество куркумин, което дава жълтия цвят на куркумата и има много мощни противовъзпалителни свойства. Куркуминът е антиоксидант, действащ със сила, подобна на нестероидните противовъзпалителни медикаменти, според проучване от 2021 година, цитирано от Wholeistic Living.

Наред с куркумата, има други подправки, които имат много мощни противовъзпалителни свойства и могат да помогнат за намаляване на болките в ставите. Това са джинджифил, черен и червен пипер, канела.

Орехи

Орехите са много богати на полезните омега-3 мастни киселини. Тези мазнини имат силен противовъзпалителен характер и могат да допринесат в облекчаването на ставните болки. Те спомагат за намаляване на общото възпаление в клетките и тъканите, като по този начин предпазват от опасни хронични заболявания.

Орехите съдържат високи нива на алфа-линоленова киселина. Тя представлява полиненаситена мастна киселина, която има силен противовъзпалителен характер. Освен това действа хидратиращо и овлажняващо за ставната капсула. Орехите са много богати и на антиоксиданти, които допълнително потискат възпаленията.

Още по темата  може да прочетете в Az-jenata.bg

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 1 месец

Не ща орехи!