Снимка: Istock

Доматите са едни от най-често консумираните зеленчуци. Вкусни, обичаме да ги приготвяме на сосове, салати, добавяме ги към зеленчукови фрешове и други. Имаме любими сортове, но не забравяме и за сушените. Тях можем да намерим в зехтин, с ароматни подправки или да купим така и да ги приготвим в чудесно ястие, песто и други. Можем и да си приготвим сами, тук може да видите една лесна рецепта. Сушените домати имат изразен вкус, добавят повече богатство към нашите рецепти, но освен вкусни са и много полезни за здравето. Повече вижте в следващите редове. 

Подкрепят имунната система

Сушените домати са богати на витамин С, който е мощен антиоксидант и доказано подобрява защитните сили на организма. Също така е доказано, че витамин С е полезен и за хора, чиято имунна система е отслабена поради стрес, тъй като стресът може да се отрази негативно на неговите нива. Витаминът е важен и за сърдечното здраве, синтеза на колаген, усвояването на желязото и други.

За здрави сърце и кости

Антиоксидантите допринасят за здравето на сърцето, като намаляват възпалението в кръвоносните съдове. Сушените домати са богати на калций и магнезий. Калцият е добре познат компонент за здравето на костите, но също така стимулира свиването на сърдечните мускули. Магнезият е важен за нормалния сърдечен ритъм, но също така допринася и за силата на костите.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase