Снимка: Istock

Желязото е жизненоважен компонент на хемоглобина, което го прави важен минерал, от който телата ни се нуждаят. Благодарение на него, всеки орган и клетка в организма получава кислород, клетките ни произвеждат енергия. Дефицитът на желязо често води до появата на желязодефицитна анемия, която се отличава с бледа кожа, умора, замаяност, главоболие и други.

Желязото е от съществено значение и за развитието и доброто състояние на мозъка, както и за производството на много други клетки и хормони в тялото. Според западни изследвания, дефицитът на желязо е един от най-често срещаните в света. Дори и да приемаме хранителни добавки обогатени с него (след консултация с лекар) или да консумираме редовно храни, богати на желязо, някои неволни грешки в храненето могат да намалят абсорбацията му. Вижте как може да подобрите усвояването на желязо.

Добавете към менюто си ферментирали храни

Примери за такива са соев сос, кисело зеле, мисо, каперси, маслини, туршии. Въпреки че не бива да прекаляваме с тяхната консумация, можем да си позволим да ги хапваме от време на време. Ферментиралите храни съдържат цинк, желязо, витамин С и други хранителни елементи., Захранват добрите чревни бактерии, което не само подобрява храносмилането, но и спомага за укрепване на имунитета. Доброто храносмилане е от съществено значение за усвояването на витамините и минералите от храната, която консумираме.

Добавете към менюто си храни, богати на витамин С

Когато консумирате растителни източници на желязо, като боб, спанак, тофу, стафиди и други, включете и източник на витамин С в менюто си, за да подобрите абсорбацията на желязо. Добри примери за такива храни са цитрусови плодове, горски плодове, зелени листни зеленчуци, чушки, картофи, домати, тиква, броколи, киви, манго, зимна тиква, брюкселско зеле, диня, пъпеш, папая, гуава и карфиол. Доказано е, че този витамин спомага за по-доброто усвояване на минерала.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase