Снимка: Istock

Една от най-популярните съставки в грижа за кожата и косата е алое вера. Алое се използва от хилядолетия, а според някои източници, древните египтяни са го наричали „растението на безсмъртието“ и е било основен елемент от грижите за красота на Клеопатра и Нефертити.

Алое вера можем да закупим като сок за пиене или като гел, който да прилагаме върху кожата и косата си. Днес разглеждаме няколко основни ползи от неговата грижа за косата.

Подпомага здравето на скалпа

Алое вера е естествено противовъзпалително средство, което помага за успокояване и подхранване на кожата на скалпа. Овлажнява в дълбочина кожата, спомага за намаляване на възпалението, сърбежа или раздразнението. Също така е добра грижа за боядисаната коса, като намалява риска от изсушаване на кичурите и тяхното накъсване. Допринася и за запазването на цвета на боядисаната коса.

Намалява загубата на коса и стимулира растежа

Алое вера е чудесна грижа за косата, тъй като ѝ осигурява важните витамини C, E, B12, холин и фолиева киселина. Тези съединения укрепват космените фоликули, като осигуряват дълбоко подхранване. Според аюрведа, алое вера намалява риска от накъсване и падане на косата. Алое вера подобрява и кръвообращението, като по този начин космените фоликули получават основни витамини, минерали и кислород от кръвта ни, което допринася за здравия растеж на косата.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase