Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Новата ваксина създава по-широк имунитет към коронавируса, каза проф. Тодор Кантарджиев пред Нова телевизия.
Той коментира новия подвариант на Омикрон - BQ.1, който се очаква да бъде доминиращ у нас след Нова година.

“Той не причинява по-тежка болест, не е смъртоносен”, заяви проф. Кантарджиев, но предупреди, че тези, боледували от предишни варианти, могат пак да се разболеят.

“Неваксинираните обаче трябва да си поставят ваксина. Новата ваксина, която вече е и у нас, ще помогне в борбата с този нов щам”, каза той.

“Тя създава по-широк имунитет към коронавирусите, не само към Омикрон”, обясни професорът. “Тези, които са се ваксинирали е добре да се реимунизират”, посъветва Кантарджиев.

Той се обърна и към родителите на по-малки деца, като призова да внимават с хранителните добавки, които дават на децата си, както и с прекомерния прием на витамини, в опит да ги защитят от вирусите.

“Респираторният синцитиален вирус е много опасен за новородените, особено за недоносените новородени. Има ваксина срещу него. С нея се ваксинират всички недоносени новородени”, обясни професорът. “От него боледуват и възрастните”, допълни той и поясни, че този вирус не е нов, дори напротив, у нас има система за ваксинация срещу него.

 

Коментари Напиши коментар

55

Анонимен

преди 2 месеца

Какво излиза? Че тези ваксини досега не стават.

54

Анонимен

преди 2 месеца

Мине,не мине месец и декораторите изтъпосат този мърляч като плашило на бостан.

53

Тон

преди 2 месеца

Заразява ха ни лошо, преди и аз не вярвах!