Снимка: Istock

Онова, което мигновено се отразява на нашата увереност по отношение на външния ни вид е лошото състояние на косата. Загубата на косми е нещо естествено, особено при смяна на сезоните. Но косопад може да възникне и по ред други причини. Храненето е една от тях.

Докато купуваме за косата си хубава козметика и правим терапии за коса при фризьора си, не бива да забравяме, че подхранваме косата си и отвътре навън. Доказано има храни, които могат да намалят риска от косопад, както и да подпомогнат възстановяването на косата. Вижте някои от тях.

Червено месо

Нетлъстото червено месо е една от най-полезните храни за предотвратяване на косопада. То е най-лесноусвоимият източник на желязо, което е необходимо за подпомагане на създаването на хемоглобин за пренасяне на кислород до органите и тъканите на тялото. Червеното месо ни осигурява и сяра, която също помага за поддържане на космените фоликули в добро здраве.

Желязото позволява на други хранителни вещества да се абсорбират по-лесно от космените фоликули, докато сярата насърчава растежа на нова коса. Червеното месо, особено черният телешки и свински дроб, също съдържа витамин А, витамин В3, които са важни за скалпа и косата. Не забравяйте обаче, че колбасите не са здравословна храна за косата.

Яйца

Нашата коса е изградена предимно от кератин и протеини. Ето защо в менюто ни е важно да имаме достатъчно храни, които да са богати на протеини, които да намалят риска от косопад. Яйцата са чудесен източник на протеини, сяра и биотин, които подпомагат производството на кератин. Други важни източници на протеини и биотин са пилешкото месо, нискомасленото сирене, боб и други.

Морски дарове и риба

Морските дарове са от съществено значение за растежа и поддържането на косата ни в добро състояние. Рибата съдържа сяра и ни осигурява незаменими мастни киселини. Богатите на цинк храни като миди, скариди и стриди могат да помогнат за предотвратяване на косопад чрез укрепване на космените фоликули. Цинкът играе ключова роля в много от функциите на тялото, включително растежа на косата.

Той подпомага изграждането на клетки, поддържа хормоните под контрол и подпомага усвояването на витамините от храните, които консумираме. Рибата също е много полезна за косата ни. Въпреки че не бива да прекаляваме с консумацията на риби, които съдържат живак, като скумрия.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase