Снимка: Istock

Всички сме чували за кедровите ядки и най-често ги консумираме, когато приготвяме домашно песто. Те са подходяща добавка и за други сосове, ястия, салати, смутита. Кедровите ядки са изключително богати на важни за здравето хранителни вещества, сред които цинк, желязо, витамини Е, К, магнезий, протеини и други.

Както останалите ядки, така и кедровите ни осигуряват полезни мазнини, които ни дават ситост и енергия. Въпреки това, сякаш по-рядко се сещаме да ги добавяме към менюто си за разлика от останалите видове ядки. Вижте защо кедровите ядки не са за пренебрегване.

Спомагат за намаляване на лошия холестерол

Редица западни изследвания доказват, че здравословният начин на хранене, който включва и консумацията на ядки, допринася за баланса на холестерола, който крие риск от инфаркт или инсулт. Ядките, включително кедровите, намаляват риска от атеросклероза – натрупване на плаки в артериалните кръвоносни съдове.

За добра фигура

Комбинацията от хранителни вещества, които консумацията на кедрови ядки ни осигурява, също има доказани резултати в борбата със затлъстяването и подпомагането на здравословно тегло и метаболизъм. Според учените, хората, които редовно консумират кедрови ядки, имат по-ниско ниво на инсулинова резистентност. Вкусните ядки ни помагат не само в отслабването, но и в това да се храним по-здравословно.

За здрави кости

Още една причина да добавяме по-често към менюто си тези ядки. Те ни осигуряват не само калций, но и важният за костите витамин К. Според Framingham Heart Study, ако получаваме достатъчно количество от витамина, сме изложени на по-малък риск от остеопороза и фрактури на костите, в сравнение с хората, които имат занижени нива на витамина. Кедровите ядки и кашуто са ядките с най-високо съдържание на витамин К, смятат учените. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase