Снимка: БГНЕС

Към 30 септември лечебните заведения, които са постигнали изискванията за заплатите, са 154, а тези които не са постигнали нивата, заложени в колективния трудов договор, са 222.  

Това съобщи управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. д-р Петко Салчев след заседание на Националния съвет на НЗОК. Той информира, че голяма част от областните лечебните заведения са постигнали нивата на заплатите от 1500 лв. за медицинския персонал и 2000 лв. за лекар. Салчев добави, че има само едно голямо университетско лечебно заведение, което не е постигнало заложения ръст на заплатите. Стана известно, че повечето от тези, които не са изпълнили нивата на заплащането, предвидено в колективния трудов договор, са малки лечебни заведения. Според данните, с които касата разполага, разминаването в заплатите в тях, е между 50 до 150 лева.

Проф. Салчев съобщи, че днес е изпратил писмо до директорите на районните здравноосигурителни каси да не предприемат никакви мерки с предложения за намаляване на цените на клиничните пътеки, тъй като това е основната
компонента, която засяга заплатите.

Той уточни, че изпратеното писмо е във връзка с полученото решение на Върховния административен съд, с което се спират разпоредби от Националния рамков договор за плащанията на болниците и заплатите на персонала. Проф. Салчев уточни, че решението на ВАС не е окончателно. Той посочи, че цените на клиничните пътеки остават с увеличение от 25 на сто от 1 май.

Няма да бъдат санкционирани лечебни заведения, увери проф. Салчев, цитиран от БТА.

Той добави, че лечебните заведения могат съвсем спокойно да планират собствената си дейност.

Към този момент няма лечебно заведение, което да е извършило дейност и тя да не се плати, каза от своя страна председателят на Надзорния съвет на НЗОК д-р Александър Златанов. Той посочи, че бюджетите на всички са завишени и не се налага към този момент да се предприемат стъпки в посока деблокиране на резерва на касата. Надлимитната дейност, която е извършена, е проверена и приета, информира д-р Златанов. Той посочи, че сред основните причини за надлимитната дейност са новите дейности на болниците, както и фактът, че някои, наред с ковид, болните, успешно са запазили своята планова дейност. Надзорният съвет на НОИ взе решение да бъде изплатена надлимитната дейност, увери Златанов. Той уточни, че тя е в размер на 43 млн. лева.

Коментари Напиши коментар

Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.