Снимка: Istock

Сърцето е орган, без чиито функции животът е невъзможен. Неговото здраве е от жизненоважно значение. Ако сърцето и сърдечносъдовата система, от която то е част, не работят правилно, здравето е поставено в риск. От състоянието на сърцето и способността му да изпомпва кръв до всяка точка на тялото зависят всички функции в организма, според Harvard Health Publishing, цитиран от healthdigest.com.

Здравето и състоянието на сърцето зависят до голяма степен от начина на живот и хранене. Храната може да има както вредни, така и изключително полезни ефекти върху сърцето. Всичко зависи от това каква храна ще предпочетем да консумираме в ежедневието си и в какви количества. Сред най-големите причинители на сърдечносъдови заболявания са храните, съдържащи наситени мазнини, трансмазнини, хидрогенирани мазнини, добавени захари, предизвикващи възпаления и висок холестерол.

От друга страна, здравословните храни, съдържащи антиоксиданти, витамини, минерали и фибри са полезни за сърцето, като насърчават и подобряват функциите на сърцето.

Шамфъстъкът е една от тези храни. Повечето ядки са полезни за сърцето, но шамфъстъците имат особено здравословен ефект върху сърдечносъдовата система. Ето защо.

Шамфъстъкът намалява холестерола

Един от най-важните показатели за добра сърдечна функция е нивото на холестерол в кръвта. Ако холестеролът е висок, това означава, че рискът от натрупването му в кръвоносните съдове е висок. Натрупаният холестерол образува плаки по стените на артериите, те се втвърдяват, губят еластичността си и способността да изпомпват нормално кръвта.

Големите и твърди холестеролни плаки могат да доведат до запушване на централни съдове, а това от своя страна може да доведе до инфаркт или инсулт.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase