Снимка: БГНЕС

Болничните сдружения искат да бъдат предприети спешни мерки за предотвратяване на финансовата дестабилизация на лечебните заведения за болнична помощ. Това става ясно от писмо, изпратено до министър-председателя Гълъб Донев, министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, министъра на финансите Росица Велкова, председателя на Надзорния съвет на НЗОК д-р Александър Златанов,  управителя на НЗОК проф. Петко Салчев и председателя на УС на Български лекарски съюз Иван Маджаров. В обща позиция са се обединили Асоциацията на университетските болници, Национално сдружение на частните болници в България, Национално сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение, Българска болнична асоциация и Сдружението на общинските болници в България.

Болниците призовават да бъде използван излишъка и съответната необходима част от резерва на Националната осигурителна каса за посрещане на непредвидено по-големите разходи на лечебните заведения. Като причина се посочва усложнената икономическа ситуация в края на 2022 г. В допълнение болничните асоциации настояват на всички лечебни заведения да се заплати реално извършената дейност, като единичните цени се индексират с процента на инфлацията, обявена от НСИ, считано от 1 септември до 31 декември 2022 г.

„С изтичането на деветмесечието и наличието на излишък на финансови средства в една от най-трудните и непредвидими години за всички сектори на икономиката, аргументите за отправеното искане са безспорни“, обясняват от сдруженията.

Те добавят, че клиничните пътеки бяха средно повишени с 25% за сметка на обема дейност, тъй като бюджетът за болнична медицинска помощ е увеличен само с 3,4% за 2022 г. спрямо 2021 г.

Актуализацията на държавния бюджет в средата на годината беше направена при прогноза за годишна инфлация от 11.6%, а месечната инфлация през август по данни на НСИ достигна 17.7%, мотивират се още те.

Недофинансирането на клиничните пътеки е хронично заболяване на системата от години, а натрупването на недостиг в условията на галопираща инфлация се случва много по-бързо, посочват от болничните сдружения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase