Снимка: Istock

Всеки знае, че захарта е вредна за здравето, не само за тънката талия. Добавената и преработена трапезна захар е сред най-често срещаните причини за затлъстяване, диабет, сърдечносъдови и възпалителни заболявания в световен мащаб. Въпреки това обаче много хора не се въздържат от консумацията ѝ, защото тя дава особено пристрастяваща наслада.

Според данни на Healthy Food America, 58% от американците съобщават, че около 20% от ежедневното им меню е съставено предимно от захар. Това се равнява на повече от 25 чаени лъжици захар на ден и то всеки ден.

Големите количества захар може да имат токсичен характер за тялото, като причиняват възпаления в тъканите, неправилно усвояване на хранителните вещества, създават условия за отключване на инсулинова резистентност, диабет и други хронични заболявания.

Друго проучване от 2017 година, цитирано от healthdigest.com установява, че повече от 40% от възрастните американци заместват захарта с изкуствени и нискокалорични подсладители в стремежа си да задоволят глада за сладко, знаейки, че захарта е вредна.

Един от най-разпространените и често използвани подсладители в хранителната индустрия е сукралозата. Тя е подсладител, представляващ преработена по специфичен начин захар, в която определени молекули в захарта биват заместени с хлор, според WebMD. Крайният резултат е продукт с над 600 пъти по-висока сладост от тази на рафинираната захар.

Сукралозата обаче не съдържа почти никакви калории за разлика от захарта. Това дава повод на много хора да консумират големи количества от нея без угризения и страх за талията и здравето им. Още един фактор е въздействието на сукралозата върху мозъка. Тя не задейства центровете за възнаграждение в него, както прави захарта, което кара човек да консумира още и още сукралоза, за да засити желанието си за сладко.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 2 месеца

Всички ИЗКУСТВЕНИ подсладители са ВРЕДНИ!!! Многобот тях - канцерогенни. Аспартам-а отдавма го отрекоха. И не само него. Извода: Захарта си е ОК , нерафинирана и с мярка.

5

Анонимен

преди 2 месеца

На български се казва 'захароза". Михаела Лазарова да беше внимавала в училище, ако изобщо си ходила..

4

Geronimo

преди 2 месеца

Sushtia blokuk kat aspartam..dobur apetit!