Снимка: Istock

Газовете в корема и червата могат да са напълно безобидни, но могат и да причинят огромен дискомфорт, понякога придружен с ужасна болка. Отделянето на газове е напълно нормален процес в червата, който е неизменна част от храносмилането. Чревните бактерии отделят газове при обработка и усвояване на хранителните вещества, като наред с тях се отделят и други газове при целия процес на храносмилане.

Обикновено газовете са лесно отделящи се, безболезнени и без мирис. Но понякога те могат да включват метан, кислород, водород и други газове в различни концентрации, които могат да заседнат в червата, да бъдат блокирани и да не могат да излязат. Според клиника Кливланд, това може да причини огромна болка, сравнима с инфаркт или апендицит. Човек, страдащ от блокирани газове в червата, може да изпита много силна режеща и остра болка, която да създаде впечатлението, че в корема ви се случва нещо много по-сериозно и опасно за живота.

Според Medical News Today, цитиран от healthdigest.com, болезнените заседнали газове могат да предизвикат изключително силна и остра болка, която да не премине, докато газовете не успеят да открият път навън от тялото.

Задържането на газове може да възникне по много различни причини. Докато се освободят и напуснат тялото, този процес може да е много болезнен и да предизвика объркване с други сериозни състояния. Пронизващата болка, която задържаните газове причиняват, може да създаде впечатление за настъпващ инфаркт, проблеми с апендикса, яйчниците, стомаха, според healthline.com.

Как можете да предотвратите или облекчите болката от задържани газове?

Един от най-добрите начини да предотвратите задържане на газове е да се стремите да поддържате редовно изхождане. Запекът и недостатъчното предприемане на мерки за коригирането му може да е в основата на появата на трудно намиращи път навън газове, причиняващи остра и много силна болка. Колкото по-твърди изпражнения се задържат в червата, толкова по-висок е рискът те да предизвикат блокаж, който да ограничи освобождаването на естествено отделящите се газове.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase