Снимка: Istock

Кафето е една от най-оспорваните напитки по отношение на здравето. За него се смята, че може да навреди на много нива в здравословно отношение, но това важи само ако се пие в големи количества. Кафето има невероятни свойства и чудесни ползи за здравето, от които тялото ви със сигурност има нужда.

Ако се нуждаете от повече причини да пиете кафе всеки ден, ето някои от най-важните ползи за здравето от него.

Кафето може да намали депресията

Редовно консумиращите кафе хора имат по-добро настроение. Това показват данни от проучване от 2011 година, проведено от Харвардското училище по обществено здраве, цитирано от lovetoknowhealth.com. Кофеинът действа като стимулант за нервната система, който възбужда определени центрове в мозъка, въздействащи стимулиращо за настроението.

Миризмата на кафето може да намали стреса

Ароматът на кафе е прекрасен. Той е приятен дори за хората, които не пият кафе. Но в неговите ароматни молекули се съдържат вещества, които подобряват настроението и се борят със стреса. Това се дължи на антиоксидантите в кафето, които имат много мощно действие срещу стреса и свободните радикали в организма.

Кафето може да ви направи по-умни

Звучи невероятно, но кафето подобрява когнитивните и паметовите процеси в мозъка. Кофеинът стимулира мозъчната дейност и ви помага да научавате и запаметявате нова информация.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase