Снимка: Istock

Косата ни се нуждае от грижи през цялата година. Използваме серуми, подходяща козметика за измиване и възстановяване. Но дали това е достатъчно? Когато сме на прага на есента, знаем че косата ни има нужда от възстановяване след летния сезон, в който е излагана на агресивните слънчеви лъчи, по-изсушена и изтощена е.

Знаем, че косата има определен цикъл на растеж. Някои хора губят повече коса през пролетта, други в началото на есента или края на зимата. Загубата на коса може да се дължи и на стрес, неправилно хранене, дефицит на някои витамини. От кои 4 витамина се нуждае нашата коса през есента, за да е здрава и красива, вижте в следващите редове.

Внимание! Преди прием на хранителни добавки се допитайте до лекар.

Витамин А

Ако след края на летния сезон косата ви е хвърчаща, без блясък и се накъсва лесно, тогава включете витамин А в менюто си. Този витамин е от изключително значение за растежа на всички клетки. Нашата коса е най-бързо растящата тъкан в тялото ни. Ето защо тя се нуждае от достатъчно количество витамин А, който благоприятства кожата на скалпа и растежа на здрава и силна коса. Най-добрите хранителни източници на витамин А са спанак, моркови, домати, сладки картофи, мляко, яйца, риба, черен дроб, манго, папая, диня.

Биотин

Изтъняването на косата обикновено се дължи на нейната загуба. Една от причините за това може да е дефицитът на биотин. Един от най-важните витамини за здрави кожа, коса и нокти. Известен е още като витамин В7. Когато в тялото ни този витамин не достига, то не може да синтезира достатъчно червени кръвни клетки. Така скалпът не се подхранва правилно с кислород и хранителни вещества, което води до косопад. Храни, които са богати на биотин са яйца, ядки, мляко, сирене, свинско, говеждо, авокадо и други.  

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase