Снимка: Istock

Слънчогледовите семена са една истинска суперхрана. Вероятно повечето хора ги свързват с детството, когато са люпили семки заедно с другите деца от квартала. Тогава може да не сте им обръщали достатъчно внимание, но е време да го направите. Ако отдавна не сте си хапвали от вкусните семки, направете го, защото те имат много чудесни ползи за здравето.

Сурови или печени, слънчогледовите семена са и вкусни, и хранителни. Те са изключително богати на мазнини, протеини, витамини и минерали. В една малка шепа слънчогледови семена има около 175 калории, 4,88 грама протеин, 3,9 грама фибри, 16 грама мазнини, според Министерството на земеделието на САЩ, цитирано от healthdigest.com.

Освен тези макроелементи в семките се съдържат и ценните елементи желязо, цинк, селен, мед, калий, фосфор, витамините Е и В. Слънчогледовите семки са и много богати на антиоксиданти и флавоноиди, които имат мощни противовъзпалителни свойства. Цинкът и селенът са едни от най-важните за имунната система елементи. Те ускоряват оздравителните процеси и имат имуностимулиращи свойства, предпазват от инфекции и участват в синтеза на клетки на имунната система.

Слънчогледовите семки са чудесна храна за енергия и сърдечносъдово здраве. Антиоксидантите в тях намаляват холестерола и въздействат благоприятно на работата на сърцето и кръвоносните съдове. Витамините и минералите в слънчогледовите семена също подпомагат сърдечносъдовото здраве. Те имат свойството да понижават кръвното налягане и да намаляват риска от диабет тип 2, според изследователи, цитирани от healthline.com.

Магнезият в слънчогледовите семки играе съществена роля за проводимостта на нервните импулси от нервната система към мускулите, включително сърцето, което регулира работата му, балансира сърдечния ритъм и кръвното налягане.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase