Снимка: Istock

Организмът се нуждае от хранителни вещества, витамини, минерали, антиоксиданти, които си набавяме чрез храната. За да си ги набавим, ние наблягаме на някои здравословни храни, за които знаем, че съдържат тези вещества. Консумацията на големи количества от тях обаче може да има тъкмо обратния ефект и дори да е вредна. Колкото и полезна да е една храна, преяждането с нея никога не е добра идея. Възможно е да предизвика дори здравословни проблеми и някои неприятни състояния.

Какво се случва в тялото, когато преядете с различни полезни храни?

Банани

Бананите са едни от най-полезните плодове. Консумацията им обаче трябва да се случва в правилните количества. Те съдържат много плодови захари, което прави преяждането с тях лоша идея заради повишаването на кръвната захар. Освен това те са източник на изобилие от калий. При преяждане с банани е възможно да се повиши прекалено много концентрацията на калий в кръвта, което да доведе до болки в корема, гадене, повръщане, мускулна слабост.

Спанак

За спанака знаем, че е много полезен и е прекрасен източник на желязо. Богат е и на фибри и витамин К. Този витамин отговаря за механизмите на съсирване на кръвта. При преяждане с голямо количество спанак тези процеси могат да се засегнат. Преяждането със спанак може да попречи на усвояването на някои медикаменти за диабет. Възможно е и кръвното налягане да се понижи прекалено много.

Мляко

Преяждането с мляко не е шега. То може да доведе до различни здравословни проблеми, поява на акне, храносмилателни смущения. Ако погълнете прекалено голямо количество мляко наведнъж може да засегне дори бъбреците.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 1 месец

Стабилно количество спанак трябва да изядеш, че да преядеш с него.

3

анонимен

преди 1 месец

*** статия, просто не трябва да преяждаме с нищо! Точка!

2

КОНФУЦИЙ

преди 1 месец

По-добре млад, богат и здрав, отколкото стар, беден и болен!