Снимка: Istock

Едамаме е бобова култура, която се използва широко в азиатската кухня. То притежава прекрасни хранителни и вкусови качества, заради които е добре да бъде включвано по-редовно в храненето. Освен това е и многофункционален продукт. Едамаме може да се включва в различни ястия или да се приготвя самостоятелно, като гарнитура към ястия, като компонент от сосове. Както и да решите да го приготвите, то ще подари на организма ви много хранителни вещества, от които той се нуждае.

Какво представлява едамаме?

Едамаме на вид наподобява грах, но всъщност е соя. Соевите зърна в шушулката се наричат едамаме. Те имат много мек и леко сладък вкус. Приготвят се чрез варене във вода или на пара, или се пекат. Соята е вид бобова култура, която води произхода си от Китай, където е най-популярна, според shape.com. Но едамаме се различава от зрелите зърна соя, които са кафяви, докато то е яркозелено.

Соевите продукти са известни с това, че са много богати на протеини и са чудесен заместител на месото.

Какви са хранителните качества на едамаме?

Едамаме е източник на много протеини без холестерол. То е богато на витамин К, играещ съществена роля за процесите на съсирване на кръвта. Фактор е и за изграждането и здравината на костите. Освен това едамаме съдържа много фибри и минерали, сред които цинк и калий.

Каква е хранителната стойност на едамаме за 1 чаша?

  • 224 калории;
  • 18,4 г протеини;
  • 13,8 г въглехидрати;
  • 12,1 г мазнини;
  • 8 г фибри;
  • 2 г захари.

Какви са ползите за здравето от едамаме?

Изгражда и възстановява мускулите

Заради високото си съдържание на протеини, едамаме има силата да подпомага изграждането и възстановяването на мускулите. Протеините в него възстановяват клетките и тъканите на мускулите, като подпомагат правилния им растеж, както и всички процеси в тялото.

Едамаме е една от малкото растителни храни, които имат толкова голямо наличие на пълноценни протеини. Това означава, че в тях се съдържат всички есенциални аминокиселини, нужни на организма. Не всички растителни източници на протеини съдържат тези аминокиселини, наречени незаменими. Тялото не е в състояние да ги произвежда, затова трябва да се набавят редовно чрез храната.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase