Снимка: Istock

Здравата храносмилателна система е ключът към доброто здраве. Знаете ли, че около 70% от имунните клетки се намират в червата? Стресът, нездравословното хранене, приемът на някои медикаменти, предменструалният синдром са само част от факторите, които могат да доведат до подуване, газове в корема, подуване на червата, запек и други храносмилателни неразположения.

Ето защо е важно да обръщаме внимание на тялото си, да си осигурим консумация на достатъчно количество свежа вода, но да добавим към менюто си и други полезни напитки за храносмилането. Вижте някои от тях.

Чай от джинджифил

Коренът от джинджифил е известен със способността си да облекчава стомашно-чревни проблеми. Изследване от 2019 г., публикувано в Food Science and Nutrition, показва, че джинджифилът съдържа съединения, които могат да намалят риска от появата или да облекчат неразположения като газове, спазми, гадене, подуване на корема и лошо храносмилане, наред с други здравословни проблеми, свързани с червата.

Ароматният джинджифил е чудесна добавка към ястия, супи, фрешове, смутита, а можем да го консумираме и под формата на чай. Не на последно място, за него е известно, че спомага и за засилване на имунитета.

Чай от лайка

Една от най-добрите билки за подобряване на храносмилането е лайката. Известна е със своите противовъзпалителни и спазмолитични свойства. Ето защо се смята, че може да помогне за намаляване на стомашните и чревни спазми.

Чаят от лайка е прекрасна напитка, с която можем да облекчим и симптомите на синдрома на раздразнените черва, тъй като западни изследвания показват, че помага за успокояване на мускулите в червата и ускорява времето между храненето и изхождането.

Специалисти препоръчват да не се консумират повече от 3 чаши чай от лайка на ден. Лайката също като джинджифила се препоръчва по време на настинки и грип.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase