Снимка: Istock

Колко често ви се е случвало да започнете нова диета и след известно време да установите, че състоянието на косата ви се е влошило? Да, начинът ни на хранене, стресът, начинът ни на живот като цяло, оказват влияние върху здравето и красотата на косата.

Ако менюто ни е бедно на желязо, може да развием желязодефицитна анемия, която често се свързва с косопад. От друга страна, някои малки промени в ежедневното хранене могат да подобрят цялостното ни здраве и това на косата също. Както кожата, така и косата ни се нуждае от някои важни хранителни елементи, за да е здрава. Вижте освен желязо, витамин А и селен, кои да си осигурите.

Внимание, ако забележите отрицателни промени в състоянието на косата ви, незабавно се консултирайте с лекар.

Цинк

Цинкът спомага за укрепване на имунната система, но също така е важен и за космените фоликули. Смята се, че намалява риска от косопад. Минералът играе важна роля за правилното функциониране на мастните жлези, което предпазва косата ни от изсушаване и появата на пърхот. Вкусни и полезни храни, които могат да ни осигурят важния за косата цинк са морските дарове, тиквени семки, кедрови ядки, фъстъци, говеждо, агнешко, свинско месо и други.

Биотин

Той е известен още като витамин В7 – хранително вещество, за което е доказано, че насърчава растежа на косата и ноктите. Когато биотинът взаимодейства с клетъчните ензими, той подпомага синтеза на аминокиселини, които са важни за състоянието на косата. Според учени, дефицитът на биотин може да доведе до косопад. Кои храни са богати на витамин В7 може да видите тук.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase