Снимка: Istock

Кърлежите са една от големите заплахи за здравето през лятото. Рискът от ухапване е по-голям, защото сме леко облечени с разкрити обширни площи от кожата, което прави достъпността по-лесна за тези паразити.

Кърлежите принадлежат към семейството на паяците и са по-скоро близки родственици с акарите. След като успеят да ви ухапят и да се впият в кожата ви, те започват да смучат кръв и да уголемяват размерите си. Преди да се случи това, те са много малки – само няколко милиметра, което прави забелязването им с просто око по-трудно. Ухапването също е незабележимо, защото в слюнката им се намира токсин, потискащ болката, според Medical News Today.

От голямо значение е кърлежът да бъде изваден от кожата възможно най-скоро след ухапването. Колкото по-дълго стои в кожата, толкова по-голяма е вероятността да зарази с инфекции и опасни болести, включително лаймска болест. Този риск нараства, след като кърлежът е престоял в кожата ви повече от 24 часа, според American Family Physician, цитиран от healthdigest.com.

От голяма важност е да бъде отстранен целият кърлеж. Ако това не се случи и части от главата му останат в кожата, рискът от инфекции и заразяване остава висок.

Изваждането на кърлежа не е толкова лесно, колкото много хора смятат. Не е толкова просто, както да издърпате лепенка от кожата. Крехкото тяло на кърлежа и силните му пипала правят риска от разкъсването му по-висок.

Как правилно и безопасно да извадите кърлеж от кожата?

Първото и най-добро, което можете и е хубаво да направите, е да се обърнете към лекар. Той знае най-добре как правилно да извади кърлежа така, че да не останат части от него в кожата ви.

Но ако нямате тази незабавна възможност, можете да го направите сами.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ, трябва да използвате пинсети. Не опитвайте да вадите кърлеж с голи ръце.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Коментари Напиши коментар

13

ДаКастрирамеСулюПаси

преди 1 месец

От СДС-крълежите няма спасение!Впият ли се един път в кожата на българина ,няма пускане.

12

Анонимен

преди 1 месец

Най-гадно е да дадеш тридесет кинта да ти извадят кърлеж, половин час по-късно да паднеш с колелото и да се ожулиш до кокал на мястото където е бил кърлежа , тридесет кинта на вятъра,още ме е яд. Викам си сина ,не можа ли да паднеш докато отивахме към амбулаторията,а падна сега.

11

Пепе

преди 1 месец

Оня ден лекар ми махна кърлеж. Напръска го с нещо, каза че го замразява и после просто го дръпна.