Снимка: Istock

Царевицата е един чудесен плод, (макар че много хора биха я причислили към зърнените храни или зеленчуците), със сладък вкус. Тя е универсална, защото може да се използва по много начини. Печена на скара, варена, консервирана, под формата на пуканки, брашно или олио, консумацията на царевица е фантастичен начин да обогатите менюто си. Тя обаче си е спечелила лоша слава заради богатото наличие на въглехидрати и захари. Въпреки това, царевицата заслужава специално внимание, защото в състава ѝ влизат някои незаменими хранителни вещества, които я правят истински полезен продукт.

Кои са петте основни ползи за здравето от сладката царевица?

Пълна е с витамини и минерали

Царевицата е много богата на витамини и минерали. В една средно голяма царевица се съдържат приблизително 3,4 грама протеин, 2,4 грама фибри, което съставлява над 60% от дневните нужди на женския организъм. В сладката царевица се съдържат още ценните фолиева киселина, витамин В5, ниацин, калий.

Високо съдържание на антиоксиданти

Антиоксидантите са важен компонент в много отношения. Те имат свойството да се борят със свободните радикали, да потискат възпаленията в клетките и тъканите, да намаляват оксидативния стрес, да стимулират регенерацията на клетките. Антиоксидантите са много важни за зрението, сърдечносъдовата система, нервната система. В царевицата се съдържат специфичните зеаксантин и лутеин – антиоксиданти, които имат особена важност за зрението. Те намаляват стареенето на макулата и намаляват риска от дегенерации, които са сред водещите причини за слепота.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase