Снимка: Istock

Един от съществените и изключително важни ключове към доброто здраве е състоянието на червата. Често пренебрегваме този факт. А здравето на червата и състоянието на полезните бактерии в тях е от изключителна важност за цялостното здраве, както и за всички системи в организма.

Здравите черва зависят до голяма степен от това какви избори правим в храненето си. Някои храни са особено важни за подхранването на чревните бактерии и ускоряване на движенията на червата, усвояването на хранителните вещества, витамините, минералите. Докато други храни имат тъкмо обратния ефект – потискат нормалната функция на червата, правят ги инертни, пречат на усвояването на микро- и макроелементите, а това се отразява зле на здравето.

Кои са 5-те полезни и 5-те най-вредни храни за червата?

Кисело мляко

Киселото мляко е на първо място сред полезните храни за здрави черва. В него се съдържат множество полезни бактерии, които подхранват микробиома в червата. Киселото мляко е полезно за червата и е добре да се консумира ежедневно. Пробиотиците в него се отразяват благоприятно и на имунната система, подпомагат храносмилането, оказват положително въздействие върху сърдечносъдовата система, борят се с възпаленията и инфекциите.

Комбуча

Комбуча е ферментирала напитка, приготвяна от специфичен вид гъба. Както повечето ферментирали продукти, така и комбуча е много важна за червата, защото съдържа естествени пробиотици. Комбуча съдържа и органични киселини, които стимулират бактериите в червата и подобряват усвояването на хранителните елементи.

Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни са много богати на антиоксиданти, витамини от група В, витамин Е, магнезий, цинк, протеини, желязо. Нещо повече – те са едни от най-добрите източници на фибри, а фибрите са незаменими за функциите на червата. Те действат като подхранващ елемент за бактериите в тях, спомагат за правилното им размножаване и устойчивост. Сред най-полезните за червата пълнозърнести храни са кафяв ориз, овес, киноа, елда.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase