Снимка: Istock

Чаят е една от най-консумираните напитки в световен мащаб. Чували ли сте за син чай? Може да го намерите и като цвят от пеперуден грах, като най-често се предлага в биомагазините или специализираните магазини за полезни храни и напитки. Синият чай не съдържа кофеин. Той се добива от невероятно красивите синьо-лилави цветове на растението Clitoria ternatea. Може да го закупите като сушени цветове или на прах, като на прах е подходящ дори за оцветяване на вашите сладкиши, напитки.

Какви са ползите за здравето от консумацията на син чай?

1. Синият чай е богат на катехини, за които се твърди, че са от съществено значение за изгарянето на излишни мазнини и подпомагат загубата на тегло. Според западни източници, консумацията на син чай е ефективен начин за ускоряване на метаболизма.

2. Чаят е богат на антиоксиданти, което го прави чудесна напитка за детоксикация на организма. Антиоксидантите предпазват тялото от действието на свободните радикали, които предизвикват редица възпаления в тялото.

3. Още една причина да добавим този невероятен чай към менюто си е, че се смята, че помага за подобряване на настроението, намаляване на стреса и тревожността. И помислете само, цветът му е толкова завладяващ, че лошите мисли изчезват мигновено.

4. Известно е също, че синият чай спомага и за освежаване на мозъка, помагайки ни да сме енергични през целия ден.

5. Действа като диуретик, допринасяйки за намаляване задържането на излишни течности.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 7 месеца

хехе, "clitoria"

2

Анонимен

преди 7 месеца

Тва е като спирт за горене.

1

В.Узунов

преди 7 месеца

Страх ме е да пия такова. Ще ме препърщи(