Снимка: Istock

Пърхотът е неприятно кожно състояние, което е доста често срещано. Той може да бъде потискащ, особено когато стане видим за околните. Белите снежинки по раменете ви и лющещите се кожни люспи по косата са нещо, което може да накара всеки да се притеснява. Освен това пърхотът създава и дискомфорт – сърбеж, парене, раздразнение по кожата, които са меко казано неприятни.

Ако страдате от пърхот съществува вероятност да го раздразните още повече и да влошите състоянието на кожата си с някои грешки, които може би допускате. Кои са те?

Не миете косата достатъчно

Не се плашете от шампоана. Ако изберете правилния шампоан за вашата коса, използвайте го редовно и мийте косата си достатъчно. Избягването на измиването е грешка, която много хора допускат, защото смятат, че честото миене влошава косата и скалпа. Ако не измиете старателно натрупаните масла, мъртви клетки и мръсотия от кожата на главата, това може да причини още повече пърхот. Препоръчително е да измивате косата си по два пъти с шампоан, за да сте сигурни, че скалпът е добре почистен. Изплаквайте обилно.

Измивате с гореща вода

Прекалено топлата вода влошава пърхота. Горещата струя на душа пресушава кожата на главата, като провокира още повече сърбеж и лющене. Вместо това измивайте с хладка към леко топла вода. Това ще се отрази добре на кожата по цялото тяло.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase