Снимка: Istock

Знаете ли какво е общото между черешите и динята? Освен че са вкусни и ги хапваме с удоволствие през късна пролет и лятото, те са една от най-добрите храни за активно спортуващите хора.

Хидратират организма, осигуряват ни енергия, а специално динята ни осигурява калий, също и аминокиселина, наречена l-цитрулин, за която се смята, че може да намали мускулната болка след интензивни упражнения. За черешите също се смята, че намаляват риска от мускулни крампи.

Кои други летни храни да добавите към вашето меню, ако спортувате активно?

Червени чушки

Вкусните червени чушки са богати на витамин С, за който е известно, че е мощен антиоксидант. Витаминът играе ключова роля в синтеза на колаген, който е и един от най-важните протеини в нашето тяло за здравето и красотата на кожата и ставите. Според западни изследвания, колагенът може да помогне за облекчаване болките в ставите. Освен това чушките имат малко калории, което ги прави чудесна храна след спорт.

Праскови

Прасковите ни осигуряват калий – важен минерал, който помага за поддържане на баланса на течностите в тялото, важен е за сърдечното здраве, енергийните ни нива, здравето на мускулите. По време на спорт, чрез потенето или от горещините, тялото ни губи част от калия. Ето защо е важно да си осигурим достатъчно полезни храни богати на калий, като прасковите са едни от тях. Кои други може да направите част от вашето лятно меню, вижте тук.

Киви

Този тропически плод съдържа два от най-важните електролити – калий и магнезий, плюс антиоксиданти, които предотвратяват възпалението. Също така ни осигурява и ензима актинидин, който помага за усвояването на протеините, които консумираме. През летните месеци чрез потенето в горещини и спорта бързо губим електролити, а кивито ни помага да бъдем в добра форма и да поддържаме техния баланс.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase