Снимка: Istock

Кръвообращението е един от най-важните механизми в тялото. Чрез него се доставят кислород и ценни хранителни вещества до всяка клетка и тъкан в организма. Нарушеното кръвообращение може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Ако тъканите не получават всички ценни елементи, от които се нуждаят, функциите им могат да бъдат сериозно възпрепятствани.

От кръвообращението зависи и извеждането на токсините и отпадните продукти от тялото. Чрез кръвта се отвежда въглеродния диоксид обратно към сърцето и белия дроб, токсините и отпадъците от метаболизма се отвеждат към черния дроб и бъбреците.

Проблемите с кръвообращението могат да предизвикат умора, мускулни спазми, усещане за студ в крайниците, разширени вени, повишен риск от инфаркт и инсулт.

Според healthdigest.com, сред водещите причини за нарушено кръвообращение са затлъстяване, диабет, сърдечносъдови заболявания. Редовната физическа активност и упражненията стимулират кръвообращението и могат да допринесат за подобряването му.

Някои храни също имат силно влияние върху кръвообращението, като снабдяват организма с ценни за неговите функции вещества. Здравословното хранене и избягването на преработените и наситени с вредни вещества храни е много важно за подобряване на кръвообращението.

Кои са храните и напитките, които подобряват кръвообращението?

Зеленият чай се свързва с подобряване на кръвообращението заради богатото наличие на антиоксиданти в състава си. Той насърчава сърдечносъдовото здраве, намалява възпалението в клетките и тъканите, заздравява стените на кръвоносните съдове, според mindbodygreen.com.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase