Снимка: архив, БГНЕС

Австрия потвърди първи случай на маймунска шарка. 35-годишен мъж е бил приет в болница във Виена с класически симптоми на заболяването.

Австрийските здравни власти се опитват да проследят контактите на мъжа, предаде БНТ. Повече от 80 случая на маймунска шарка до момента са открити в 15 страни в Европа, САЩ, Канада, Австралия и Израел.

Още по темата
Вирусът е често срещан в части от Централна и Западна Африка, не се разпространява лесно и протича леко. Въпросът беше обсъден на форум на Световната здравна организация в Женева.

Генералният секретар на СЗО Тедрос Гебрейесус подчерта, че светът е изправен пред огромни предизвикателства, включително COVID-19, войната в Украйна и маймунската шарка.

Пандемията със сигурност не е приключила въпреки спада в броя на случаите след пика на вълната на варианта Омикрон, предупреди генералният секретар на Световната здравна организация.

"Това не е приключило никъде, докато не приключи навсякъде. Броят на регистрираните случаи нараства в близо 70 страни от всички региони и това се случва в свят, в който броят на извършваните тестове спадна рязко. Смъртните случаи растат в моя континент Африка - континентът с най-ниското ваксинационно покритие. Този вирус ни изненадва на всяка крачка и не можем да предвидим разпространението и интензивността му", заяви Тедрос Гебрейесус, генерален секретар на СЗО.

 

Коментари Напиши коментар

18

На тедрос

преди 2 месеца

Само като му видиш имената и ти става ясно че скоро ще го пипне шарката

17

Кво стана?

преди 2 месеца

Парите за финансиране на войната в Украйна свършиха и отново трябва да ни скубат за ваксини?

16

anonimen

преди 2 месеца

Нали Запада от години си тестваше всички глупосту в/у африканския народ. Какво си мислеха,че като подпалят после колибите всичко са унищожили