Снимка: Istock

Една от най-известните подправки, имаща редица ползи за здравето е куркумата. Обикновено я свързваме с екзотичните ястия, но добавянето ѝ към някои рецепти не ги прави просто по-ароматни и цветни. Смята се, че куркумата спомага за нормализиране на холестерола, благоприятства здравето на ставите и кожата, има антиоксидантни свойства, подобрява храносмилането, намалява риска от рак и други.

Към любимото ви смути

Смутитата са чудесни, защото в тях винаги може да съберем вкусни и полезни съставки, като куркумата. Ако обичате да консумирате домашно приготвено смути, не пропускайте да добавите към него 1 ч. л. куркума на прах. Ето и една идея – към 1 банан, добавете 1 ябълка, няколко свежи резена ананас, 2 чаши прясно или ядково мляко и 1 ч. л. куркума.

Чай от куркума

Чаят от куркума е един от най-добрите за подсилване на имунитета, особено по време на настинки и грип. Може да закупите такъв или да си приготвите у дома, ползвайки малко парче обелен корен от подправката. В 300 мл вряща вода сложете около 1-2 с. л. настърган корен от куркума. По желание може да добавите и джинджифил. Оставете го да ври 5-10 минути, прецедете и подсладете с мед.

Вкусно къри

Кърито е смес от подправки, типични за Индия и Пакистан, които придават аромати и вкус към ястията. Куркумата е една от основните съставки на кърито заедно с други подправки, като семена от кимион, джинджифил, карамфил и семена от кориандър. Тук може да видите една чудесна рецепта за телешко къри.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase