Снимка: Istock

Когато искаме да имаме здрава и красива коса, знаем че консумацията на протеини – растителни и от животински произход, е много важна. Една от най-полезните храни за косата ни е киселото мляко. То е чудесен източник на протеини, витамин D, витамини от група В, селен, калций, магнезий, които са важни хранителни елементи за здравето на нашата коса. Освен като го добавяме към менюто си, киселото мляко може да подпомогне заздравяването и растежа на косата и като се прилага под формата на маска.

Според западни изследвания, пробиотичните бактерии, съдържащи се в него, насърчават плътността на косата. Увеличават анагенната фаза на космените фоликули, което помага за увеличаване на растежа на косата.

Подобрява здравето на скалпа и намалява запушването на космените фоликули, като по този начин намалява косопада и увреждането на косата. Киселото мляко спомага и за балансиране нивата на pH на скалпа, като регулира омазняването.

Как може да ползвате киселото мляко за заздравяване и стимулиране растежа на косата?

Маска за коса с яйце и кисело мляко

Яйченият жълтък съдържа пептиди, които стимулират растежа на косата. Комбинирайте 1 яйце и 2 супени лъжици кисело мляко. Получената маска се нанася в корените с леки масажни движения. Оставя се да действа в рамките на 30 минути и след това може да измиете косата си както обикновено.

Маска с банан и кисело мляко

Бананите са богати на калий, въглехидрати и витамини, които помагат за подхранването на косата. Подобряват здравето на скалпа, намаляват пърхота. Също така се смята, че спомагат за намаляване накъсването на косата.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase