Снимка: Istock

Раздразненото, възпалено и червено гърло е проблем, който всички много добре познават. Болното гърло създава проблеми при преглъщане и може да е истинско предизвикателство, когато се храните. Но и храната, която консумирате, има значение при болното гърло. Някои храни имат успокояващ ефект, докато други го дразнят и възпаляват още повече.

Кои храни са вредни и кои полезни при болно гърло?

Полезно: пилешка супа

Пилешката супа е едно от най-подходящите ястия, когато сте болни или настинали. Тя успокоява раздразненото и зачервено гърло, а в допълнение укрепва и имунната система. В пилешката супа се съдържат ценни хранителни вещества, които дават сили на организма да се бори с инфекциите. Пилешката супа може да помогне да облекчите симптомите на запушен нос, болно гърло, да улесни дишането. Тя има лек противовъзпалителен ефект и овлажнява гърлото при преглъщане.

Нездравословно: алкохол

Алкохолът трябва да се избягва, когато имате болно гърло, настинали сте или имате вирусна инфекция. Той блокира механизмите на имунната система, намалява съпротивителните сили на организма и забавя процесите на оздравяване.

Полезно: бъркани яйца

Бърканите яйца са храна, която може да помогне да облекчите болното гърло, а и със сигурност няма да го раздразни допълнително. Бърканите яйца са меки, с нежна текстура, което ги прави лесни за преглъщане. Освен това са богати на протеини и витамини, които не само облекчават болката, а и стимулират оздравяването, според healthline.com.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Коментари Напиши коментар

6

не четете

преди 1 година

такива глупости,а поискайте съвет от личния си лекар.А вкусна пилешка супа си е много добра и при напълно здраво гърло.

5

Василева

преди 1 година

Много лош съвет за бърканите яйца! От гърло се вдига висока температура, а яйцата са вредни за бъбреците, те са органа, който задържа високата температура най-дълго време и така може да бъдат увредени! Знам го от личен опит и съвет от лекар!

4

Анонимен

преди 1 година

Как се е хванала тази ЛГБТ женичка за гърленцето. Дийп троут за нея! Русофобкс бясна, хо-ле-ра бясна, феминистка нен-ормална!