Снимка: БГНЕС

"Епидемия" от наднормено тегло и затлъстяване, причиняваща над 1,2 милиона смъртни случая годишно, е обхванала Европа, предупреди Световната здравна организация в нов доклад, цитиран от Франс прес и БТА.

"Процентите на наднорменото тегло и затлъстяването достигнаха размерите на епидемия в целия регион и продължават да се покачват", предупреждава в съобщение за медиите европейският клон на организацията, обединяваща 53 държави.

Близо една четвърт от пълнолетните в Европа са със затлъстяване, което означава, че затлъстяването е по-разпространено от който и да било друг регион, освен двете Америки, посочва СЗО. Нито една страна от региона не може да твърди, че е спряла разпространението на проблема, чийто мащаб стана очевиден по време на пандемията от Ковид-19 - заболяване, при което наднорменото тегло е рисков фактор.

"Повишеният индекс на телесното тегло е основен рисков фактор за незаразни заболявания, включително рак и сърдечно-съдови заболявания", заявява в доклада регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге.

Смъртността, дължаща се на наднорменото тегло и затлъстяването, надхвърля 1,2 милиона души на година, което са 13% от смъртните случаи в региона, посочва изтеглянето. Затлъстяването е причина за най-малко 13 вида рак и вероятно ще бъде пряко отговорно за най-малко 200 000 нови случая на рак годишно, според СЗО.
"Очаква се тази цифра да нараства още през идните години", предупреди организацията.

Последните пълни данни, датиращи от 2016 г., показват, че 59% от възрастните и близо едно дете на всеки три (29% от момчетата и 27% от момичетата) в Европа са с наднормено тегло. През 1975 г. едва 40% от възрастните са били с наднормено тегло. Затлъстяването сред възрастните е нараснало със 138% от същата дата, като се е увеличило с 21% между 2006 и 2016 година.

Пандемията от Ковид-19 е позволила да се оцени ефектът от разпространението на наднорменото тегло в региона. В същото време ограниченията (локдауни, затваряне на училища) са довели до "увеличаване на излагането на определени рискови фактори, които влияят на вероятността човек да страда от затлъстяване или наднормено тегло", предупреди Клуге.

Освен това пандемията е довела до неблагоприятни промени в хранителните и спортни навици, срещу чиито трайни последствия трябва да се борим, призова СЗО. Според организацията мерки, насочени срещу екологичните и пазарни фактори за нездравословното хранене, вероятно ще имат най-голям ефект.

Освен това е необходимо облагане с данък на подсладените напитки, субсидиране на здравословни храни, ограничаване на маркетинга на нездравословни храни за деца и подкрепа на усилията за насърчаване на физическата активност през целия живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase