Снимка: Istock

Въглехидратите са колкото мразени, толкова и обичани. Някои диети ги ограничават драстично, понякога дори изцяло в стремежа да осигурят бърза редукция на мазнините и отслабване. Въглехидратите обаче са незаменими. Нещо повече – те са изключително здравословни и полезни, тъй като тялото ни се нуждае от тях, за да извършва своите функции, а и за да осигури нужните енергийни ресурси.

Организмът ни е устроен така, че да използва преди всичко въглехидратите за енергия. Когато ги ограничите или изключите може да настъпи хаос в обмяната на веществата. Ако това ограничение се прави без наблюдение от лекар има риск дори да се стигне до здравословни проблеми.

Не всички въглехидрати са еднакви. Някои са наистина вредни и тялото ви съвсем няма нужда от тях. Това са рафинираните въглехидрати и добавените захари. Те нямат никаква хранителна стойност, само калорийна. Това означава, че в тях не се съдържат ценни хранителни вещества, като витамини, минерали, антиоксиданти, фибри.

Има обаче и такива източници на въглехидрати, които не просто съдържат важните микроелементи, но и са източници на най-здравословните и полезни въглехидрати в природата.

Кои са най-добрите и полезни източници на въглехидрати?

Банани

Бананите са прекрасен плод и чудесен източник на полезни въглехидрати. Бананите няма да навредят на фигурата ви. Не се страхувайте от захарите в тях, защото са полезни. Бананите съдържат съединения, които насърчават загубата на тегло и могат да помогнат за подобряване на цялостното ви здраве.

Ябълки

Подобно на бананите, ябълките са известни като една от най-добрите закуски. Те са богати на въглехидрати и захари, заради което мнозина се страхуват да ги консумират. Но ябълките са наистина здравословни. Те са изпълнени с фибри, витамини и минерали, които според healhtline.com, са незаменими във всяка диета.

Боровинки

Боровинките са много добра опция, защото са бедни на калории, богати на въглехидрати и фибри, но и много минерали, витамини С и К, манган. Редовната консумация на този здравословен плод се свързва с добър контрол на кръвната захар, холестерола, теглото.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase