Снимка: Istock

Глутенът е протеин, който се намира най-вече в пшеницата, ръжта и ечемика. Той е безопасен за повечето хора, но при някои, които имат непоносимост или алергия към него, той може да предизвика сериозни смущения в здравословното състояние. При някои хора непоносимостта може да се изразява в не толкова мащабни и явни признаци и симптоми, което може да не ги накара да свържат неразположенията си с глутена. При други симптомите се проявяват моментално след консумация на глутен и могат да са в доста сериозни измерения.

При страдащи от цьолиакия или автоимунно заболяване, свързано с тотална непоносимост към глутена, състоянията могат да са дори животозастрашаващи. Избягването на глутена за тези хора е задължително.

Но ако страдате от скрита чувствителност към глутена, това също може да ви накара да ограничите консумацията му или да я изключите напълно.

Кои са признаците, че може би е по-добре да спрете да консумирате глутен?

Внимание! Статията е информативна. Ако имате съмнение за някаква непоносимост или чувствителност към глутена, консултирайте се с лекар задължително.

Подуване, газове, коремен дискомфорт

Подуването на корема може да се случи след консумация на много и различни храни. Понякога е трудно да установите от коя храна точно страдате, тъй като в порциите си обикновено съчетаваме множество храни. За целта е добре да консумирате колкото се може по-опростени ястия с по-малко съставки. Така ще успеете по-лесно да забележите кои храни ви причиняват подуване и неразположения.

Изхожданията ви може да се подобрят

Ако сте имали диарии, които не сте могли да си обясните или сте ходели твърде често по голяма нужда по няколко пъти на ден, имали сте меки и деформирани изпражнения, това може да се дължи на глутенова чувствителност или непоносимост. Ако ограничите или изключите глутена от храненето за известно време и изпражненията ви се подобрят, вероятността глутенът да е бил в основата на този проблем е голяма.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase