Снимка: Istock

Плодовете са безспорно здравословна храна. Те са незаменим източник на витамини, минерали, антиоксиданти и фибри. Нужни са на организма и заради богатото наличие на ценни въглехидрати. Много популярни диети и режими за детокс на тялото обаче предлагат хранене предимно или само с плодове. Това носи редица рискове за здравето и организма въпреки иначе полезната природа на плодовете. Те би трябвало да са част от разнообразната и балансирана диета за повече здраве, но не трябва да са единственият източник на хранителни вещества, според healthdigest.com.

Всеки, който се е опитвал да се храни само с плодове за известен период от време знае, че стомашно-чревният тракт изпитва сериозни смущения заради това. Според livestrong.com, диетата на плодове често предизвиква диария, запек, стомашни болки, газове, подуване. Всичко това се дължи на изобилието от фибри и плодови захари в плодовете.

Какво може да се случи в тялото, ако се храните само с плодове?

Колебания в теглото

Тъй като плодовете са нискокалорични, в началото на плодовата ви диета може да отслабнете с няколко килограма. След известно време обаче тялото преминава в режим на гладуване, тъй като не се снабдява с другите важни за метаболизма и жизнените функции макронутриенти – протеини и мазнини. Продължителното следване на плодова диета може да има сериозен негативен ефект върху нивата на енергия, нужна за базовите жизнени функции в организма.

Дефицит на хранителни вещества

Въпреки че плодовете са богати на хранителни вещества, те съвсем не могат да осигурят всичко необходимо на организма. В тях не се съдържат протеини, аминокиселини, мазнини, от които тялото се нуждае, за да функционира. Те не носят и нужните количества витамини от група В, витамин D и калций, както и омега мастни киселини, без които тялото не може да функционира правилно.

Повишен риск от кариес

Тъй като плодовете съдържат големи количества естествени захари, това може да доведе до бързо увреждане на зъбите и поява на кариес. Плодовете са с високо съдържание на киселини, което допълнително отслабва емайла и въздейства върху зъбната тъкан.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase