Снимка: Istock

Маслото е противоречив продукт, който някои заклеймяват, а други се кълнат в полезните му качества. За много хора, които спазват нисковъглехидратни и високомазнинни хранителни режими маслото е част от храненето всеки ден. Други са свикнали да смятат, че то е враг на здравето, на сърдечносъдовата система и на тънката талия.

Нисковъглехидратните и кеторежимите обаче залагат на мазнините като основен източник на енергия за тялото. Според проучване от 2018 година, публикувано в Indian Journal of Medical Research, цитирано от healthdigest.com, в стандартната кетодиета храненето се разпределя така – 70% мазнини, 20% протеини и около 10% въглехидрати.

Някои проучвания показват, че диетите с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати могат да са наистина полезни за подобряване на метаболитното здраве. Според едно такова проучване от 2017 година, публикувано в Applied Psychology, Nutrition and Metabolism, кеторежимите и нисковъглехидратните диети имат не само ефект в подобряване на метаболитното здраве, но и обещават отслабване за кратък период от време.

Според сайта mindbodygreen.com, има шест показателя за измерване на метаболитното здраве. Това са обиколка на талията, нива на кръвната захар, нива на триглицеридите, холестерола, кръвното налягане и пикочната киселина.

Въпреки че диетите с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини се считат за добър и безопасен начин да контролирате теглото и метаболитното си здраве, няма как да не се запитате дали толкова големи количества мазнини са полезни за здравето.

Една от най-използваните наситени мазнини в кеторежимите и нисковъглехидратните диети е маслото.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase