Снимка: БГНЕС

Считано от днес, фармацевтичният гигант Pfizer ще дарява цялата си печалба от Русия за хуманитарна помощ на народа на Украйна. Компанията ще прекрати всички планирани инвестиции.

Това се казва в прессъобщение на компанията от 14 март.

Компанията ще продължи да осигурява лекарства за Русия, защото противното би било пряко нарушение на основополагащия ни принцип да поставяме пациентите на първо място, уточняват оттам, предаде OFFNews.

В изявлението се казва:

"Пфайзер" застава на страната на обединената световна общност в публичния, частния и гражданския сектор в опозиция на руската война в Украйна и създадената от нея брутална ситуация.

Международната общност въведе безпрецедентни санкции срещу Русия. Както във всички предишни случаи, по хуманитарни причини лекарствата бяха изключени от тези санкции. "Пфайзер" стигна до заключението, че доброволното спиране на потока от наши лекарства към Русия би било пряко нарушение на основополагащия ни принцип да поставяме пациентите на първо място. Прекратяването на доставките на лекарства, включително на терапии за рак или сърдечносъдови заболявания, би довело до значително страдание на пациентите и потенциална загуба на живот, особено сред децата и възрастните хора.

Запазването на доставките на лекарства за Русия обаче не означава, че ще продължим да извършваме обичайната си дейност в Русия. Днес обявяваме, че считано от днес "Пфайзер" ще дари цялата печалба на руското ни дъщерно дружество за каузи, които предоставят пряка хуманитарна помощ на народа на Украйна. Това ще бъде в допълнение към всички други наскоро обявени дарения от "Пфайзер" за Украйна.

Освен това няма да започваме нови клинични изпитвания в Русия и ще спрем набирането на нови пациенти в текущите ни клинични изпитвания в страната. "Пфайзер" ще работи с FDA и други регулаторни органи, за да прехвърли всички текущи клинични изпитвания на алтернативни места извън Русия. В съответствие с нашия ангажимент да поставяме пациентите на първо място, ще продължим да предоставяме необходимите лекарства на пациентите, които вече са включени в клинични изпитвания.

И накрая, въпреки че Pfizer не притежава и не управлява никакви производствени обекти в Русия, ние ще прекратим всички планирани инвестиции с местни доставчици, предназначени за изграждане на производствен капацитет в страната.

Тези решения са в съответствие с нашите ценности, които са насочени към пациентите, и гарантират, че всеки долар от печалбата, получена от Русия, ще укрепи Украйна и нейния народ, които продължават храбро да защитават своята нация и свобода от това непровокирано и неоправдано нападение".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase