Снимка: Istock

Мазнините имат лоша репутация. Те заедно с въглехидратите са най-избягваните макронутриенти. Мазнините обаче са важни и имат своите специфични функции в организма. За да отслабнете или да се предпазите от напълняване трябва да ги консумирате в малки количества, а не да ги изключвате напълно. Елиминирането на мазнините от храненето може да има негативен ефект върху здравето.

Тялото ни се нуждае от мазнини, за да функционира правилно. Те участват в редица биологични процеси и функции, пише healthline.com. Липсата на достатъчно мазнини може да доведе до смущения и затруднения в изпълнението на някои функции в организма. Това от своя страна може да предизвика поява на здравословни проблеми.

Защо организмът има нужда от мазнини в храненето?

Организмът се нуждае от мазнини, за да изпълнява някои жизненоважни функции. Ето някои от тях:

1. Мазнините спомагат за усвояването на някои витамини. Витамините, които се разтварят в мазнини са А, Е, К, D. Без наличието на мазнини в диетата тези витамини не могат да се абсорбират от организма и да се използват по предназначение.

2. Подпомагат растежа и деленето на клетките. Мазнините осигуряват структурни елементи за мембраните на клетките. Те заедно с протеините подпомагат процесите на делене и регенериране на клетките. Отговорни са за растежа на клетките. Омега-3 мастните киселини участват в деленето и растежа на клетките на нервната система, мозъка, сърдечносъдовата система, очите, кожата.

3. Помагат за заздравяването на раните. Тъй като мазнините са част от процеса на регенериране и делене на клетките това означава, че без тяхно участие процесите на заздравяване и зарастване на раните също се затрудняват.

4. Производство и пренос на хормони. Мазнините участват в процесите на синтез и пренос на хормони. В тяхно отсъствие тези процеси се затрудняват, от което могат да произтекат редица хормонални дисбаланси.

5. Теса източник на енергия. Мазнините осигуряват големи нива на енергия. Ако се консумират в разумни граници, така че да не надвишават препоръчителния дневен прием, мазнините осигуряват около 9-10% от енергийните нива в организма.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase