Снимка: Istock

Кориандърът е прекрасна билка от семейството на магданоза, която се използва изключително много в азиатската, средиземноморската и южноамериканската кухня. Той има прекрасен аромат и вкус, но притежава и полезни качества, заради които е добре да се включва по-често в менюто. Кориандърът е много здравословен. Притежава чудесен вкус с леки цитрусови свежи нотки, примесени с нежен пиперлив вкус. Той добавя свежест и колорит на ястията и салатите.

Какви са здравословните ползи от кориандъра?

Кориандърът е източник на много хранителни вещества

Кичестата зелена билка е превъзходен източник на витамини, минерали, антиоксиданти. Той е богат на витамин К, който е нужен за здравето и плътността на костите, както и за регулирането на кръвосъсирването. Витамин К участва и в процесите на зарастването на раните.

Кориандърът е богат и на витамини С и А, които са мощни антиоксиданти и са незаменими за нормалното протичане на функциите на имунната система. Витамин А е антиоксидант, който участва в деленето на клетките на кожата. Важен е и за здравето на очите. Витамин С съдейства за синтеза и усвояването на колагена, от който не само кожата, но и всяка тъкан в тялото се нуждае.

Кориандърът е много богат на антиоксиданти

Освен витамините, играещи роля и на антиоксиданти, кориандърът съдържа и полифеноли, вид антиоксидантни съединения, играещи съществена роля в борбата с преждевременното стареене на клетките, оксидативния стрес и развитието на възпалителни, хронични и ракови заболявания. Полифенолите се борят с възпаленията и увреждането на клетките, което допринася за превенцията на опасни заболявания.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase