Снимка: Istock

Йерба мате е един от най-полезните видове чай, който е малко познат. Приготвя се от листа на дървесен вид, виреещ в тропическите гори на Южна Америка. Има силен енергизиращ ефект, като може да замести кафето сутрин като една здравословна алтернатива.

Йерба мате има особен силен, земен и всъщност много сложен вкус, който трудно може да се сравни с другите видове чай. Популярен е в Бразилия, Парагвай, Аржентина. Източник е на ценни и мощни антиоксиданти, витамини от група В, витамин С, цинк, калий, манган.

Защо чаят йерба мате е толкова полезен?

Дава много енергия и има отличен вкус

Йерба мате е един здравословен старт на деня. Той дава също толкова енергия, колкото и кафето, но е негова по-здравословна алтернатива. Йерба мате също съдържа кофеин и то особено по-малко от количеството в кафето, но след консумацията на йерба мате ефектите от кофеина не са същите, като при чаша кафе. Това е така заради множеството фибри и антиоксиданти в този чай, които спомагат кофеинът да не причини такова внезапно влияние върху нервната система.

Потиска възпалението

В йерба мате се съдържат големи количества витамин С, полифеноли и други видове антиоксиданти, които имат мощната сила да потискат възпаленията в тъканите и клетките. Йерба мате има много мощен антиоксидантен потенциал. Дори по-силен от този на обикновения зелен чай. Той е наситен с калий, цинк, витамин С и витамини В, които в комбинация с мангана в този чай потискат възпалителните процеси и дори могат да намалят болката.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 11 месеца

С тия цени скоро ще си бера дърва от гората незаконно да си варя вода от реката, че нямаме пари за нищо! ВАШАТА КОЖА!

2

Анонимен

преди 11 месеца

Една от причините да пиете поредната трева е за да напълните джобовете на поредните спекуланти, наричащи себе си "вносители", "представители" и антоража нищоправещни отколо тях.

1

глас от тъдява

преди 11 месеца

Има много тежък вкус, за да го изпия си го смесвах с обикновен черен чай.