Снимка: Istock

Витамин А е много важен за организма и цялостното здраве. Той е мастноразтворим, което означава, че се усвоява най-добре в присъствието на полезни мазнини в диетата. Витамин А играе критична роля за здравето на очите, за регулацията на деленето на клетките, за имунната система.

Витамин А е незаменим антиоксидант. Той се грижи за нормалното делене и на кожните клетки, като допринася за забавянето на стареенето и участва в превенцията на увреждането им от свободните радикали, атмосферните условия, слънчевата светлина, замърсяването. Важен е и за косата и ноктите.

Ако ви липсва достатъчно витамин А, можете да си го набавите от храната. Някои храни са изключително богати източници на витамин А. Можете да ги включвате по-често в менюто си за повече цялостно здраве.

* Важно! Ако страдате от дефицит на витамини и минерали, консултирайте се с лекар. Статията е информативна и дава насоки за здравословно хранене, но не замества лекарско мнение.

Вижте богатите на витамин А храни в следващите редове.

Черен дроб

Черният дроб е най-богатият източник на витамин А. Това е така, защото в него се складират всички приети количества от този витамин чрез храната. При консумация на черен дроб получаваме изобилие от този витамин. Важно е обаче консумацията на черен дроб да не е в особено големи количества, защото хипервитаминозата е не по-малко опасно състояние от недостига на витамин А. Този витамин в големи дози може да предизвика опасни за здравето и живота състояния. Затова бъдете умерени.

Моркови

Морковите са най-известният източник на витамин А. Те съдържат голямо количество бета-каротин, антиоксидант, който при метаболизиране се разпада до витамин А в организма. Бета-каротинът е най-разпространената форма на витамин А в природата. Среща се в различни форми. Полезен е за нормалното делене на клетките, за зрението, за правилния метаболизъм в клетките, за добрия имунитет. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase