Снимка: Istock

Изометричните упражнения са много важни за общото здравословно състояние, защото оказват положително влияние върху важни големи мускулни групи. Те са базови и присъстват в почти всяка тренировка. Може би не сте знаели, че упражненията, които изпълнявате, се наричат по този начин. Някои от тях са много добре познати, но вероятно не знаете, че спадат към групата „изометрични упражнения“.

Какво означава „изометрични упражнения“?

Изометрията е съвкупност от упражнения, при които се наблюдава минимално мускулно съкращение, без да се скъсяват мускулните влакна. Действа се предимно на принципите на съпротивление, като това повишава мускулния тонус и развива мускулатурата, баланса, силата и играе съществена роля за стройната фигура. При изпълнението на изометрични упражнения дължината на мускула остава относително непроменена, според Майк Ранфон, фитнес инструктор и треньор, цитиран от realsimple.com.

Всичко това означава, че изометричните упражнения и движения включват задържане в определена позиция на тялото със или без добавена тежест, натиск или задържане срещу неподвижен обект. От голямо значение е правилното изпълнение на изометричните упражнения, за да се предпазите от травми и наранявания, а и за да натоварите правилно и ефективно мускулите.

Кои са най-популярните и ефективни изометрични упражнения, които да включвате редовно в тренировките си?

1. Клекове с тежести.

Това е една класическа изометрия, която можете да изпълнявате както с добавени тежести, така и със собствено тегло. Важно е да държите коленете си точно над пръстите на краката. Изнесете тежестта на тялото назад, като издърпате таза максимално. При клякане се постарайте коленете ви да образуват ъгъл от 90 градуса. При всеки клек задържайте за 1-2 секунди, след това се изтласкайте нагоре.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase