Снимка: Istock

Гладът за сладко е едно от най-трудните предизвикателства, когато се опитвате да свалите наднорменото тегло и да задържите постигнатите килограми. Сладкото има особено силно въздействие върху сетивата. То дава не само наслада за небцето, но и подобрява настроението, повишава серотонина и ни кара да се чувстваме щастливи. Няма нищо по-хубаво от това да си хапнеш нещо сладко и да се усмихнеш.
Колкото по-често обаче задоволявате тази емоционална нужда, толкова повече фигурата и здравето ви страдат. Добавените захари, особено в големи количества, консумирани ежедневно, могат да повишат риска от диабет, сърдечносъдови заболявания, да предразположат към затлъстяване, да влошат цялостното здраве.

Има някои храни, които въпреки че невинаги са сладки, задоволяват глада за сладко, удължават ситостта и повишават енергията.

Кои са храните, които да похапвате, когато ви се дояде нещо сладко?

Канела

Канелата е леко пикантна подправка с тънък и деликатен сладък послевкус. Богата е на антиоксиданти и има свойството да понижава кръвната захар. Неслучайно е и част от редица хранителни добавки за диабетици, подпомагащи лечението и балансиращи нивата на глюкозата в кръвта. Ако я добавяте по-често към храни и напитки, желанието ви за сладко може да намалее значително.

Плодове

Плодовете са естествен десерт от природата. Те са сладки, сочни и вкусни. Освен това са чудесен източник на фибри, витамини, минерали, полезни въглехидрати, антиоксиданти. Редовната умерена консумация на плодове може да ви помогне да поддържате здравословно тегло, защото са бедни на калории. Плодовете намаляват риска от диабет тип 2, тъй като съдържат фибри, които забавят повишаването и усвояването на кръвната захар.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase