Снимка: Istock

Винаги свързваме празниците с почивка и вкусни ястия, любими десерти и консумация на алкохолни напитки. Не е трудно да се сетим, че след този празничен маратон тялото ни се нуждае от детокс и промяна в плана на хранене. Задържане на излишни течности, покачване на килограмите, усещане за мудност, умора, са само част от признаците.

По време на многобройните метаболитни функции в организма се отделят различни токсини. Отделно тялото ни е податливо на токсини в зависимост от средата, в която живеем, стреса и като цяло начина ни на живот.

Плодовете са едно от най-приятното и полезно средство да детоксикираме тялото си след празниците и през цялата година. Вижте с кои да започнете.

Ябълки

Вкусните ябълки са богати на витамини, фибри, антиоксиданти и минерали, но и на фитохимикали и пектин, които помагат за детоксикацията на организма. Пектинът спомага за елиминиране на токсините, подобрява храносмилането, подпомага отслабването. Учени смятат, че редовната консумация на плодове спомага и за подобряване стойностите на холестерола, кръвното налягане, кръвната захар.

Лимоните и други цитрусови плодове

Всички цитрусови плодове са чудесни източници на витамин С, който спомага за засилване на имунитета, повишаване на енергийните нива.

Лимоните са едни от най-добрите плодове за детокс на организма след празничното похапване и не само. Може да ги хапвате така, да ги добавяте към фрешове, чай, вода, мед и джинджифил.

Горски плодове

Малини, сини боровинки, къпини, касис, ягоди, са богати източници на витамин С и фибри и хубавото е, че някои от тях можем да намерим и свежи през зимния сезон. Освен това тези плодове имат малко калории и захари. Консумацията им подпомага синтеза на бутират – мастна киселина, която помага за изгарянето на излишните мазнини от тялото, но също така е отговорна и за микробиома в червата. Не на последно място, горските плодове също са отлични за детоксикация на организма.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase