Снимка: Istock

Доматите са прекрасен плод, който има качества и на зеленчук. Част от традиционната ни кухня са, както и от кухните на много народи по света. И как би могло да е иначе – доматите са просто незаменими. Те са един универсален плод, с който могат да се приготвят пресни салати, супи, сосове, сокове, ястия с месо и зеленчуци.

Доматите могат да се похвалят и с прекрасните си хранителни качества. Те са много полезни за здравето, защото изобилстват от витамин С и К1. Витамин С е изключително важен за имунната система, синтеза на колаген, борбата с възпаленията в клетките, а витамин К1 е от решаващо значение за състоянието на костите и съсирването на кръвта.

Доматите са източник още и на калий и фолиева киселина. Калият е ценен минерал, играещ роля в балансирането на течностите в тялото, кръвното налягане, функциите на бъбреците. Фолиевата киселина пък е важна за клетъчната функция и растежа на тъканите.

Доматите са много богат източник на ликопен. Той е антиоксидант, който има свойството да се бори с раковите клетки, за което има свидетелства от редица изследвания, цитирани от pubmed.ncbi.nlm.nih.gov. Ликопенът е полезен и за очите, тъй като се бори с дегенеративните процеси в тях с течение на стареенето. А най-хубавото е, че ефектите на ликопена се умножават при готвене.

Но може ли доматите да бъдат и вредни, щом имат толкова много полезни съставки?

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase