Снимка: Istock

Манганът е минерал, който често се подценява. Той участва активно в редица жизненоважни функции в организма, включително в осигуряването на добър имунитет. Свикнали сме да наблягаме на витамин С, цинк, магнезий, калций, витамин D, като витамини и минерали, добили най-широка популярност в здравословен план. Но всеки микроелемент има своето специално място в процесите в организма и манганът е един от тях.

Незаменимият манган действа като антиоксидант. Той подпомага активацията и функциите на редица ензими в тялото, помага им да работят правилно. Манганът участва в метаболитните процеси, при които хранителните вещества се разграждат до освобождаване на енергия. Минералът подпомага и борбата със свободните радикали, действайки като антиоксидант. Участва и в процесите на регулация на съсирването на кръвта в унисон с витамин К.

Манганът е важен за здравето на костите. Той увеличава плътността и здравината им, като предпазва от развитие на остеопороза.

Манганът има противовъзпалителен ефект, което потиска възпаленията в клетките и тъканите, предпазвайки от развитие на хронични и дегенеративни заболявания, забавя стареенето на клетките.

Противовъзпалителната му функция е много важна за работата на имунната система. Когато в организма нивата на общото възпаление са намалени или сведени до минимум, имунната система успява да насочи съпротивителните си сили срещу атаките на различни външни патогени вместо да бъде отслабена поради вътрешни възпаления. Това е много важно за добрия и пълноценен имунитет.

Манганът ускорява метаболизма. Той активира ензими, подпомагащи контрола на холестерола, обмяната на въглехидратите, аминокиселините и мазнините. Полезен е и в контрола и превенцията на диабет.

Тези и още много други причини идват, за да покажат колко важен е манганът за здравето.

Кои са храните, от които да си набавите достатъчни количества манган? Кои са най-богатите на минерала източници сред храните?

Сини морски миди 

В сините морски миди се съдържат повече от 250% от дневните нужди на организма от манган. Това голямо количество се съдържа само в 100 грама сини миди, които носят около 5.8 мг манган. Не е нужно да консумирате огромни количества от тях, за да си набавите необходимия манган.

Овесени ядки 

Овесените ядки са прекрасна закуска, от която организмът има нужда. Те съдържат изобилие от фибри и сложни въглехидрати, които допринасят за контрола на кръвната захар и холестерола. Само в половин чаша варени или накиснати овесени ядки се съдържа около 0.7 мг манган, което е около 30% от дневната нужда на организма.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase