Снимка: Istock

Киселините могат да са много мъчителни. Киселинен рефлукс може да се причини от много фактори. Храната е сред най-често срещаните причинители на връщането на киселини в хранопровода и устата, като това оставя горчив вкус и болезнена пареща болка в гърдите.

Кои са храните и напитките, които най-често причиняват киселини?

Сред най-честите причинители на киселинен рефлукс са чесън, кафе, чай, шоколад, лук, домати, особено вечер преди лягане. Сред виновниците могат да са още пикантни храни и подправки, цитрусови плодове, горски плодове, зеленчуци от семейство Кръстоцветни.

Какво можете да направите, ако получите киселини?

Хранете се често на малки порции

Колкото по-малки са порциите, толкова по-лесно се храносмилат. Големите и обилни порции с много компоненти, особено храните с богато наличие на мазнини, затрудняват храносмилането и могат да причинят връщане на киселини. За да противодействате на този процес и за да намалите киселините, намалете порциите до минимум. Хранете се по 5-6 пъти на ден по няколко хапки. Избягвайте храни, за които сте забелязали, че ви причиняват киселини.

Ябълков пектин

Ябълковият пектин е екстракт от ябълки, който има желеподобна консистенция. Той има свойството да намалява холестерола, но и да потиска киселините. Ако знаете, че ви предстои например обилна вечеря, подгответе се предварително. На гладно вземете разтворен пектин във вода или в кисело мляко. Той ще образува тънък филм върху стомашната лигавица, като това ще намали производството на киселини при храносмилане по естествен път. Това съветва доктор Амир Масуд, говорител на Американската газтроентерологична асоциация, цитиран от livestrong. com.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Коментари Напиши коментар

7

Н1

преди 1 година

Най-добре идете на лекар. Получаването на киселини има причина. Моята се оказа язва на дванайстопръстника, на 27 г., след като оцелях от храната в казармата и мензата. Изпих килограми сода, на 40 г. се оперирах. Слава Богу, оттогава без проблем.Препоръчвам Нексиум, но е с рецепта.

6

баба

преди 1 година

До 5 Майка ми, която е прабаба пие сутрин на гладно хлебна сода с вода и я облекчава

5

пияница мистик

преди 1 година

От водка киселини не се получават :))) Пийте само водка с кисели краставички или с маринована сельодка и ще сте супер добре и без киселини